Disciplíny

 Jezdecký sport je variabilní a zahrnuje celkem 7 základních disciplín: parkury, drezuru, všestrannost, spřežení, voltiž, reining a vytrvalost (endurance). Patří sem i pony sport a parajezdectví. Ve všech těchto disciplínách se posuzuje obratnost, poslušnost, fyzická kondice koně, přesnost provedení cviků a záleží i na estetickém dojmu. Oproti tomu v dostizích je jediným kritériem rychlost a co nejkratší dosažený čas při překonání trati.

Parkurové skákání

Parkurové skákání je jezdecký sport, ve kterém se jezdec na koni snaží buďto v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami nebo se trefit do časového limitu či hodnocení na styl. Překážky jsou vysoké od 80 cm do 160 cm. Existuje i speciální soutěž – skok mohutnosti, při které se jezdci pokouší přeskočit co nejvyšší překážku a současný světový rekord je 2,47 cm.

Na olympijských hrách se poprvé objevuje v roce 1900 v Paříži. Do roku 1945 byl parkur téměř výhradně vojenským sportem a některých závodů se směli účastnit pouze armádní jezdci. Od roku 1974 závodí muži společně se ženami.

Mezi nejlepší české jezdce v parkuru patří například Aleš Opatrný, Anna Kellnerová nebo Barbora Tomanová.

Rozhovor s parkurovou jezdkyní Annou Kellnerovou

Drezura

Drezura je jezdecká disciplína zařazená i na olympijských hrách, jde o dokonalý soulad mezi jezdcem a koněm. Jezdec a kůň se pohybují v drezurním obdélníku, kde jsou po obvodu umístěna písmena. Jezdec provádí se svým koněm cviky, které jsou v dané úloze. Jednotlivé úlohy mají různou obtížnost cviků, jejichž správné provedení hodnotí 3 až 5 rozhodčích. Za každý cvik získá jezdec známku 0-10 (kdy desítka je nejlepší). Výsledek je přepočten na procenta a dvojice s nejvyšším počtem procent vyhrává.

Všestrannost

Soutěž všestranné způsobilosti (původní název military) je jedna z nejnáročnějších jezdeckých disciplín. Military vzniklo původně z potřeby testovat způsobilost koní pro náročné potřeby armády, až postupem času se přeměnilo na sportovní disciplínu. Jedná se o třídenní nebo dvoudenní zkoušku, která zahrnuje drezuru, terénní jízdu (kros) a parkur. Vítězem je jezdec s nejnižším součtem trestných bodů ze všech tří zkoušek.

Spřežení

Kompletní soutěže spřežení jsou třídenní a skládají se ze tří zkoušek – drezury, maratonu a překážkové jízdy.

V soutěžích spřežení startují v ČR kategorie – dvojspřeží pony, jedno-, dvoj- a čtyřspřeží koní. Nejvýznamnější soutěží v sezoně je Mistrovství České republiky, následně pak finále Zlaté podkovy v Humpolci. Soutěže Zlaté podkovy jsou nejstarším seriálem závodů spřežení a všestrannosti  s více jak 50. letou tradicí.

Voltiž

Voltiž, neboli gymnastika, akrobacie a tanec na neosedlaném koni, je sportovní disciplína, spojující harmonii koně a jezdce s uměleckým a sportovním zážitkem. Cvičení se předvádí hlavně ve cvalu. Obvykle soutěžící předvádí 2 sestavy: povinnou a volnou.

Povinná sestava má určené cviky, které musí každý cvičenec předvést. Odlišují se pouze náročností dle věkové kategorie, do které daný cvičenec spadá.

Ve volných sestavách se již nechává fantazii a umění cvičence naprostá volnost. Součástí sestavy jsou následně různé přeskoky, seskoky, stojky, kleky a pohyby ve vzduchu jako např. salto.

Vrcholová voltiž je sport, který bere divákům dech – je to téměř „extrémní“ sport, avšak obohacený o umělecké mistrovství a krásné silné zvíře.

Reining

Patří mezi nejpropracovanější disciplíny westernového stylu ježdění na koni. Často je popisován jako westernová forma drezury, protože pro správné provedení úlohy je zapotřebí dokonalý soulad jezdce s koněm. Úkolem jezdce je předvést s koněm zadanou úlohou složenou z kruhů, přeskoků, spinů, stopů, rollbacků, couvání a prodlev. Reining je velmi dynamická disciplína, která se jede ve cvalu, rychlost však musí být pod dokonalou kontrolou a nesmí být na úkor přesnosti.

Vytrvalost

Vytrvalostní ježdění neboli endurance je disciplína prověřující partnerství jezdce a jeho koně. Jedná se o terénní jízdu na čas od vzdálenosti 20 km až po 160 km. Ve vytrvalosti je totiž důležitá celá dvojice, nikoliv „jen“ jezdec nebo „jen“ kůň. V tomto vzájemném partnerství se často stává, že kůň svou ochotou pokračovat pomůže a dodá vůli unavenému jezdci k úspěšnému dokončení soutěže.

Pony

Pony jezdci, což jsou děti ve věku 8 – 16 let, se utkávají na kolbištích ve všech třech jezdeckých disciplínách – skocích, drezuře i všestrannosti.

Parajezdectví

Parajezdectví je nejen jedním ze tří oborů hiporehabilitace, ale zároveň je to jedno ze sportovních odvětví. Jezdec si může zvolit v závislosti na svých možnostech a preferencích buď jízdu na koni rekreační, nebo se může aktivně zúčastňovat speciálních jezdeckých soutěží, u nás nejčastěji paradrezury či paravoltiže. 


zdroj: https://www.jezdectviprovsechny.cz/jezdecke-discipliny/